5.07.2015

Homemade Strawberry Jam (or maybe Sauce)

手作りいちごジャム

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私のブログを何年も読んでくださっている方には、「あ、またね」と思われるかもしれませんが(苦笑)、毎年一回は必ず行っているいちごジャム作りです。採ってきたその日にジャムにして瓶詰めにします。それでもまだいちごが残っていたらそのまま冷凍保存もしときます。

ジャム作りに取りかかる前に・・・
バニー達にも新鮮ないちごをおすそ分け。”ウサギに食べさせても大丈夫な食べ物リスト”にいちごものってるけど、ちょっと酸っぱいけど食べるかな?

So here are the strawberries we just picked. Usually, I make some jam and can them on the same day. If there are extra, I keep them in the freezer.

Before we get to work...
let's see if our bunnies like to eat the fresh strawberries (according to the "safe food list for bunny", strawberries are safe for them to eat).

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おいしそうに食べました〜♪ フルーツ好きですねぇ。
ウニしか映ってませんが、トロもおいしそうに食べますよ〜。ただあまり一緒に写真が撮れないのです、、、離しとかないと喧嘩するんでね。またふたりのことはのちほどアップデートします。

Yum yum :) They like fruits.
By the way, we have another bunny whose photo hasn't made it on this blog yet. There is a quite story about these two bunnies. I'll introduce you both of them officially soon!
Ok now, let's get to work!

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まずはいちごを洗ってヘタをとる。こんだけあるとヘタをとるのは大変だけど、このツールを使っているのでラクです。ヘタだけとれるのでムダが少なくてすむ!

普通はだいたい6パウンドのいちごに対して、3カップの砂糖で煮ます。砂糖はオーガニックのもので。精白されていないから、できあがりの色が若干ダークになります。
ここでペクチンを加えて作れば、煮る時間も10分以内ですぐに出来るんですが、自分はくつくつとしばらく煮て、実が崩れてとろみがつくまで煮詰めるやり方のほうが好きです。最後の5分ぐらいにレモン汁を加えます。でもこれだけの量あると、煮詰まるまで1時間くらいかかるんですよ、、そんなに煮るとビタミンも壊れてなくなりそうな気が。。。なので今日は早めに火を止めました。あまりまだ煮詰まってないので、できあがりはジャムというよりもいちごソースですな。

それでもとりあえずいつも通りに、瓶詰めにして沸騰したお湯の中に沈めて5分(それ用のおっきな鍋を使ってやります)。これで密封されて常温保存可能です。煮詰まってないから薄い=もっと量がある、という点ではお得かな?

First, you need to wash and hull the berries. I have this very convenient tool to remove stems. It works very well and makes less waste, too!

Then, I usually cook about 6 pounds of strawberries with 3 cups of sugar. I use unrefined organic sugar so it makes the jam a little darker color than the store-bought ones.
If I add pectin to this, it doesn't require much cooking time, and the liquid sets quickly (in less than 10 minutes). But, I prefer the old fashion way which keeps cooking until the fruit become all mushy and the liquid thickens without pectin. I add the lemon juice (from one lemon) which helps to thicken it at the last 5 minutes of cooking time. It supposed to take about 30 minutes until the juice thickens, but mine takes almost an hour (maybe because of such a big batch?). Cooking longer time sounds like losing more vitamins, too... so today I didn't feel like cooking long and removed it from heat in half way through. 

Because it is still not thick enough, it turned out to be more like strawberry syrup or sauce with actual fruit. Or you can call it "thinner jam" :)
As always, I canned them using the boiling water bath method. Thinner = more yield. That's good thing, too.
Now we have a year supply of strawberry jam sauce!

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まあこの方がいろいろ使い道がありそうなのでよかったことにします・・・パンケーキやワッフルのトッピングに、ヨーグルトやアイスクリームに混ぜて、となんでもいちご味にしたかったら混ぜちゃえ〜(笑)。

Well, after all, this is more versatile than the thicker jam... use on pancakes, waffles, yogurt, ice-cream... just mix in whatever if we want strawberry flavored food :)

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自然で安全な、地元で育って収穫された(しかも自分たちの手で!)生産物を使ってなにかを作る、そして保存食にする。当たり前でありながら贅沢ですね〜。

Making food and preserving it with all natural, locally harvested produce (by our own hands!). What can be better than this!?

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2 comments:

  1. What do you make when you get Strawberry syrup? Pancakes! Also, secret bunnies, looking forward to some pictures of the secret bunny. :) Now I want Strawberries. :)

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  2. You should be able to find some good strawberry picking places in California, too! Well, "secret bunnies" are not really secret :) but... it's all what Ana started!

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